[...] białka na 1kg masy ciała). Druga grupa miała za zadanie zwiększyć drastycznie ilość białek, jednak pozostawiając pozostałe parametry diety na niezmiennym poziomie (średnio białko w diecie wynosiło 3,4g na 1kg masy ciała). Nie narzucono im, w jakiej formie mają zastosować dodatkowe proteiny. Uczestnicy korzystali z tego samego schematu [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
[...] LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe [...]
[...] treningu, wydatku energetycznego, wieku, zatłuszczenia sylwetki, profilu hormonalnego oraz fazy cyklu treningowego. Proteiny Wytrenowani sportowcy stosują dietę wysokobiałkową od kilkudziesięciu lat. Podczas, gdy trwa debata na temat zapotrzebowania na dodatkowe białko u osób trenujących siłowo, wg ogólnych wytycznych sportowcy powinni [...]
[...] podstawowe potrzeby (wynikające z podtrzymania ciepłoty ciała, metabolizmu, procesów komórkowych, pracy narządów wewnętrznych itd.). Jedyny wyjątek od reguły, jaki znam, to białko. Jeśli dostarczamy czyste proteiny, nawet w dużym nadmiarze, to nie utyjemy. Ale nie dzieje się tak dlatego, iż „dostarczona energia wyparowała” lub „nie jest w stanie [...]
[...] wcześniej przeprowadzonymi eksperymentami. Podsumowanie Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaki model dietetyczny jest lepszy w trakcie redukcji: dieta wysokobiałkowa (przy równomiernej podaży tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje się, iż diety [...]
Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]
Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]
[...] np. B12. Z tego też względu firma Quamtrax wprowadziła na rynek bardzo ciekawy produkt o nazwie Choco Vegan Protein. Dzięki niemu nie tylko dostarczymy dobrej jakości białko i zdrowe tłuszcze, ale również zaspokoimy swoją ochotę na słodkości i w bardzo ciekawy sposób urozmaicimy posiłki w diecie. Właściwości Quamtrax Choco Vegan Protein [...]
[...] bazie pomidorów. Skład pulpecików jest poprawny, nie widać w nim żadnych nienaturalnych substancji, co jest zdecydowanym plusem produktu. Jedyny minus to taki, że zawierają białko jaja w proszku, nie jest to zatem produkt wegański. Co ciekawe produkt był umieszczony na półce z napisem "wegańskie". W związku z tym polecam mieć ograniczone [...]
Czego potrzebujesz: 250 g twarogu - drobno mielony, półtłusty 30 g białka - izolat białka serwatkowego, smak biała czekolada 3 jajka 30 g ksylitolu 90 g jogurtu naturalnego odrobina proszku do pieczenia jeśli macie - można dodać ziarenka świeżej wanilii Jak wykonać: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Pozostałe składniki dobrze zblendować i [...]
Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Czego potrzebujemy: Na naleśniki: 280 g mleka - u mnie 2% tłuszczu 280 g wody 2 jajka 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g oleju kokosowego rafinowanego szczypta soli Potrzebujemy 2 naleśniki Sos do naleśnikowego papadrelle: 50 g awokado 100 g szpinaku 3 g oleju kokosowego rafinowanego 20 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
W sieci sklepów Lidl dostępny jest spory wybór napojów roślinnych, które można uznać za substytut mleka. Jednym z nich jest napój sojowy, który możemy kupić w wersji słodzonej i niesłodzonej. Skład tych napojów różni się jedynie dodatkiem cukru trzcinowego. Widać to także w tabelce wartości odżywczych - w napoju słodzonym jest więcej węglowodanów. [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 90 g płatków owsianych 110 g mąki owsianej 70 g oleju kokosowego rafinowanego 50 g ksylitolu lub bezkaloryczny słodzik 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców - truskawki, maliny, borówki, nektaryny 10 g budyniu Lody: 250 g serka wiejskiego 40 g izolatu białka o smaku czekolady 20 g nutwhey coconut Jak wykonać: [...]
[...] rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Serek wiejski blendujemy na gładko. Dodajemy jogurt naturalny oraz ulubione białko i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy i wylewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Obrane ze skórki brzoskwinie lub [...]
Kto powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic [...]
Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, to człowiek wręcz marzy o jakiś rozgrzewających daniach. Sprawdzają się wtedy wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe. Jedną z gotowych propozycji, która sprawdzi się w dzień, kiedy nie masz czasu na gotowanie, jest Strogonow roślinny z pieczarkami z serii GO VEGE. Jest to takie danie, które możesz zjeść solo, [...]